corona virus

Virale preventie vertrekt vanuit de bijnieren

Het korte termijn “vecht-of vlucht mechanisme” zijn fundamenteel als verdedigingsmechanisme.
De eerste energie is altijd voor het cardiovasculaire stelsel en het bewegingsapparaat. Al vanuit de oertijd werkt ons lichaam op deze manier.

Vroeger was het noodzakelijk als er gevaar heerste dat ons lichaam adequaat reageerde.
De bijnieren zorgen voor een productie van cortisol voor deze reactie mogelijk te maken.
Tegenwoordig hoeven we gelukkig niet meer te vluchten voor gevaarlijke beesten etc. Maar er ligt iets veel ergers op de loer.
De stress van het huidige leven, en niet te vergeten de spanning die er nu heerst vanwege het corona virus.

Wanneer deze stress te lang gaat duren voor het lichaam dan raken de bijnieren uitgeput. Gevolg hiervan is dat er allerlei gezondheidsklachten kunnen gaan ontstaan.
Op dit moment van schrijven wil ik extra aandacht geven aan het immuunsysteem wat dan niet meer adequaat werkt. Waardoor een virus nog meer kans krijgt om het lichaam aan te vallen.

Advies is om buitenom alle hygiëne maatregelen wat alom bekend is ook goed op je ontspanning te letten.
Probeer je niet mee te laten slepen door de media en in paniek te raken. Daar heeft je lichaam geen baat bij.

Hieronder volgen een aantal tips waar je je voordeel mee kunt doen ten tijde van stress:

1. Volwaardige warme voeding voedt en ontspant. Zoals een warm ontbijt van warme (kokos of rijste-) melk met havermout, eieren, soep, kruidenthee. Gebruik ook verwarmende producten om je immuunsysteem te versteken: kurkuma, kaneel en gember. IJskoude dranken en rauwkost wordt minder goed verdragen en daardoor minder bevorderlijk voor het immuunsysteem.

2. Eet op regelmatige tijden. Een maaltijd overslaan is niet bevorderlijk voor uitgeputte bijnieren.

3. Ondersteun de bijnieren met goede voedingsstoffen. Eet gezond en gevarieerd. Vermijd suikers en alcohol. Gebruik goede suppletie als vitamine C , D, A en E.

4. Ontspan. Sommige zijn gevoeliger voor stress als anderen. Van een aantal plantenstoffen is bekend dat ze lichaam en geest snel tot rust brengen en stress verminderen. Zoals bijvoorbeeld ashwaghanda, valeriaan, hop en passiebloem.

5. Beweeg en ga de buitenlucht in. Lekker wandelen of fietsen is de vitamine G (van groen) of doe yogaoefeningen.

6. Zorg voor sociale contacten. Samen zijn en contact geeft gevoelens van veiligheid, geborgenheid en rust. Dit versterkt de weerstand. Maak daarom regelmatig contact met dierbaren, eventueel via videobellen. Ook huisdieren houden erg van knuffelen.