prikkelbaar darmsyndroom

Prikkelbaar Darm Syndroom

een veel gehoorde klacht…
Ook wel IBS genoemd ( slechts de engelse vertaling van PDS). Dat dit voor veel klachten kan zorgen bewijst het groot aantal mensen wat onze kliniek belt met verschillende vragen.

Vaak is er al een lang traject aan voorafgegaan met dokters en/of ziekenhuisbezoeken. Veel pijn en krampen en moeite met naar de toilet gaan. vermoeidheid tot aan depressiviteit aan toe.

Wat is PDS en hoe ontstaat het?
Een prikkelbaar darmsyndroom ontstaat vaak door de jaren heen. Het kan verschillende oorzaken hebben.

Maar voor we het over de oorzaken hebben is het handig om te vertellen wat de symptomen kunnen zijn;
Kramp, veel kramp, zo erg dat je zelfs kunt flauwvallen, pijn in de buik, harde ontlasting, diarree, misselijk, zweet aanvallen, etc.
Niet echt een pretje dus.


Maar waarom doet de darm dit?
Eigenlijk simpel; er zit iets in de darm wat ie eruit wil werken, hij moet ervan af. Dan krijgt hij een peristaltiek ( “samen knijpen van” ) zodat de ontlasting via de anus eruit kan en de darm weer opgelucht adem kan halen.
Echter als de ontlasting vaak zo hard is en vastgekoekt zit aan de darmwand ( lees hieronder de mogelijke oorzaken), is het voor de darm best wel veel werk om dit eruit te krijgen, zo niet onmogelijk. Het is dan logisch dat dit krampen gaat geven.
Vaak gaat dit gepaard met veel lucht in de darmen. Vergelijk het maar met het te hard opblazen van een fiets band, dan gaat die ook een uitstulping geven. In de darm uit zich dat als kramp.
Een wind laten is zo slecht nog niet voor de darmen, mensen om je heen vinden het misschien iets minder maar het geeft jou in ieder geval opluchting.

Laxeer middelen zijn slechts een tijdelijke oplossing. Het maakt de ontlasting wat dunner. Sterker nog, bij te lang gebruik kan het de darmen lui maken waardoor ze helemaal niet meer gaan werken.
De echte aangekoekte ellende blijft achter in de darmen. De oorzaak waardoor dit ontstaat is niet verholpen.

Ja dat kun je nu wel zeggen maar mij helpt het toch even van de ellende af en het wordt vergoedt door de verzekering.
Klopt; en als je dat wilt blijven doen is het natuurlijk helemaal je eigen keus.
Kies je voor een oplossing voor de lange termijn is het handig om je een beetje te verdiepen in de oorzaak. Lees dan verder en anders klik je deze pagina gewoon weg.

De oorzaak kan divers en soms ( zeker op oudere leeftijd) best een puzzeltje zijn. Ga ervan uit dat hoe ouder je bent, het behandeltraject iets langer kan zijn. Het is niet in één dag gekomen en zal zeker niet in één dag opgelost zijn.
We zullen moeten gaan zoeken; dat kan door o.a. een uitgebreide anamnese ( voorgeschiedenis), om alles goed in kaart te brengen maar ook door bijvoorbeeld een ontlastingsonderzoek.

Het kan heel goed zijn dat jouw darmflora zo door de war ligt dat we dit moeten gaan herstellen. Dan moeten we wel weten wat we moeten herstellen. Zo’n onderzoek gaat heel eenvoudig.
Je krijgt een testkit mee, deze vul jij thuis met wat ontlasting en stuurt deze samen met het ingevulde formulier, wat je van mij meekrijgt, in de portvrije enveloppe naar het laboratorium. Na 7 dagen krijg ik de uitslag en maken we een afspraak voor een consult waarbij ik je uitleg wat er uitgekomen is en wat we eraan kunnen doen.


Andere oorzaken kunnen zijn:
Misschien heb je een antibiotica kuur gehad waardoor dit verstoord is. Misschien heb je een verre reis gemaakt en een parasiet opgelopen.
Ervaar je gewoon heel veel stress.
Maar het kan ook best zijn dat je heftig op een bepaalde soort voeding reageert wat je zelf niet weet.
Als je een Leaky Gut (lekkende darm) hebt, laat deze alle stofjes door die er eigenlijk niet doorheen moeten en komt daar een hoop ellende van. Hierover in mijn andere blogs meer.

Je leest het al de oorzaak kan heel divers zijn.
Ik hoop dat ik je duidelijk heb kunnen maken met deze blog wat PDS is en dat er wat aan te doen is.
Onthoud dat 80% van alle lichamelijke klachten uit de darm vandaan komt.

Zorg goed voor jezelf en heb je hulp nodig dat weet je me te vinden.