omega vetzuren

Is omega 3 gezond?

Omega 3 heb je vast wel van gehoord maar is het een hype of écht  nodig?

Waar zit omega 3 in, gewoon in onze voeding of moeten we hier pilletjes voor slikken?
Laten we daar eens naar kijken.

Waar zit omega-3 in?
Omega 3 vetzuren is een verzamelnaam van verschillende vetzuren.
De meest belangrijke zijn ALA, EPA en DHA.

ALA: is een plantaardige omega 3 en komt voornamelijk voor in o.a. vlaszaadolie ook wel lijnzaadolie genaamd of walnootolie. Ook komt het in hele kleine hoeveelheden voor in groene groentes zoals sla of in vlees.

DHA en EPA:
Deze zitten vooral in vette vis, zoals  zalm, sardientjes, haring en makreel of algen. Dit zijn voor je lichaam ook gelijk de meest belangrijkste vetzuren

 

Wat doen omega-3 vetzuren voor ons lichaam?

Ons hele lichaam bestaat uit cellen; huidcellen, hersencellen, bloedcellen etc etc.
Hersencellen bestaan voor zeker twee derde uit vetzuren.
Alle cellen hebben hun eigen specifieke functie en taak. De cellen corresponderen onderling om alle taken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.
Vergis je niet maar als deze communicatie onderling niet goed gaat kan dit van grote invloed zijn op het functioneren van jouw lichaam.

Omega-3 vetzuren houden de cellen soepel en ondersteunen de cellen bij de communicatie onderling.

Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf maken, we moeten ze dus uit voeding halen.
Daarom heten ze ook “essentiële vetzuren”. Als we ze niet via de voeding binnen krijgen is dit gevaarlijk voor ons lichaam en kunnen er allerlei klachten ontstaan.

 

Belangrijk gezondheidsvoordelen van omega 3

  1. Vermindert de kans op hart en vaatziekten.
    Omega 3 verhoogt het HDL cholesterol ( het zogenaamde goede cholesterol). Dit gaat als een soort reinigingsmiddel het plak van de bloedvatwanden halen en voert het af via de lever. Verder reguleert het de bloeddruk.
  2. Werkt tegen depressiviteit en angststoornissen.
    Steeds meer studies tonen aan dat bij gebruik van omega 3 vetzuren klachten als angst en depressiviteit verminderen.
  3. Werkt ontstekingsremmend
    Door het eten van meer bewerkt voedsel krijgen we steeds meer suikers binnen. Dit geeft laaggradige ontstekingen in ons lichaam. we merken ze niet altijd direct maar op de lange termijn kunnen deze wel voor chronische klachten zorgen. Omega 3 kan deze ontstekingen bestrijden.
  4. Verbeterd de slaap.
    Een goede nachtrust hebben we nodig om goed de dag door te komen. We kunnen ons beter concentreren en zijn niet snel geïrriteerd. Omega 3 helpt om de slaapkwaliteit te verbeteren. soms wordt dit ook in verband gebracht met slaapapneu welke verbeterd.
  5. Goede invloed op mentale ouderdomsziekten
    De hersencapaciteit neemt af bij het ouder worden. Omega 3 helpt om dit in balans te houden. Zo blijkt ook het risico op Alzheimer af te nemen.
  6. Goed voor de huid
    Waar EPA voornamelijk helpt om de vet en vochtregulering te verbeteren en zorgt dat de huid niet uitdroogt. Zorgt DHA om de celmembranen in goede conditie te houden.
  7. Beter zicht
    Het netvlies van onze ogen ( retina) bestaat ook uit vetten. Omega 3 houdt ook dit in balans.
  8. Versneld de vetverbranding
    Doordat je lichaam meer energie krijgt en je automatisch meer gaat bewegen, ga je meer verbranden.

 

Hoe krijgen we omega 3 binnen?

2 a 3 keer per week vette vis eten, dat is belangrijk. Dan krijgen we eigenlijk nog steeds niet voldoende naar binnen.
Daarom is het belangrijk om een goede suppletie te nemen in de vorm van visolie.
Zelf raad ik iedereen aan om voor 3 maanden lang 2 x per dag 1000 mg visolie per dag te nemen.
Daarna kan dit terug gebracht worden als onderhoudsdosis naar 1 x per dag.

Wel is het belangrijk om te kijken waar de visolie vandaan komt en hoe deze gemaakt wordt. Je zit er namelijk niet op te wachten dat hier chemische rommel aan toegevoegd is , of dat de vissen in een vervuilde oceaan gezwommen hebben.

 

Wil jij testen hoe het met jouw omega 3 gesteld is dan kun je dit uiteraard gewoon testen.
Door middel van een simpele bloedprik ( dus geen buisje bloed) kun je deze test opsturen naar een lab waarna je binnen twee weken de uitslag krijgt toegestuurd.
Een nog mooiere test is de “uitgebreide” waarbij de verhouding tot omega 6 en ALA weergegeven wordt.